
In Griekenland speelt de notaris een meer coördinerende rol tijdens onroerend goed transacties vergeleken met notarissen in andere landen. Deze professionals zijn de schakel met de Griekse overheid en zorgen ervoor dat alles verloopt volgens de Griekse wet.
Een Griekse notaris adviseert de betrokken partijen bij de eigendomsoverdracht, helpt bij het berekenen van de objectieve waarde van het vastgoed, houdt de openbare vastgoedregisters bij, berekent de belastingen, stelt de akte op en verstrekt de officiële kopieën aan alle partijen. De taak van de notaris in Griekenland is dus meer om te coördineren dan om actief uitvoerend bezig te zijn.
In tegenstelling tot veel West-Europese landen, heeft een Griekse notaris bij onroerend goed transacties een andere rol. Een Griekse notaris ontvangt namelijk niet het aankoopbedrag, betaalt de verkoper en de makelaar of regelt de belastingbetalingen. Deze verantwoordelijkheden liggen bij de koper zelf en diens advocaat.
In veel Europese landen wordt de betaling voor een woning vaak eerst overgemaakt naar een geblokkeerde rekening van de notaris voordat de akte wordt getekend. Na de ondertekening van de koopakte, maakt de notaris het geld over naar de verkoper.
In Griekenland is dit echter niet het geval. Notarissen houden geen geblokkeerde rekeningen aan en mogen geen aankoopbedragen op hun bankrekening ontvangen. Daarom volgt men hier een andere procedure om betalingen veilig en efficiënt te verwerken.
Wanneer zowel de verkoper als de koper Grieks zijn, wordt het transferbedrag meestal rechtstreeks overgemaakt van de bankrekening van de koper naar die van de verkoper tijdens hun afspraak bij de notaris. Een alternatief is dat de koper een gegarandeerde bankcheque van een Griekse bank uitschrijft, die hij aan de verkoper overhandigt op de dag van de ondertekening van de koopakte. De verkoper kan deze cheque vervolgens verzilveren bij zijn eigen bank.
Aangezien de meeste van onze klanten niet in Griekenland wonen en geen bankrekening bij een Griekse bank hebben, wat betekent dat het overgemaakte geld niet onmiddellijk zichtbaar zal zijn op de bankrekening van de verkoper, gebruiken wij een andere betalingsmethode om een soepele overdracht te waarborgen. De koopakte bevat speciale voorwaarden die de koper enkele dagen geven om het aankoopbedrag aan de verkoper te betalen. Zodra de betaling is ontvangen, wordt er een kwijtingsakte ondertekend bij de notaris als bewijs van betaling om de overdracht af te ronden.
Indien de koper niet betaalt, wordt de kwijtingsakte niet ondertekend en heeft de verkoper het recht om de verkoop ongedaan te maken en het eigendom van de woning terug te nemen.